Gino Debruyne & Architecten koos ervoor om de nieuwbouw dezelfde look te geven als de bestaande bouw, maar met een hedendaagse twist. Hiervoor werd gebruik gemaakt van dezelfde gevelbakstenen, glazuurstenen en dakpannen.

Uitbreiding
In samenwerking met de zusters Dominicanessen van Brugge werd hun klooster verbouwd tot een woonzorgcentrum. Inmiddels heeft er ook een uitbreiding
plaatsgevonden. 
 
Na een aantal aanpassingen in het klooster werd hier in 2011 woonzorgcentrum Engelendale geopend en kregen de zusters gezelschap van zestien sterk zorgbehoevende bewoners. Met veel respect voor het oorspronkelijke gebouw voegde Debruyne er al slingerend over het terrein een uitbreiding aan toe die zich buigt van straat naar binnenruimte. De aanbouw bestaat uit drie compacte bouwwerken, waarin verschillende woonvormen zijn geïntegreerd. Het ontwerp zorgt zowel voor interactie met de stad als voor rust en geborgenheid.
 
Zelfde steen, ander verband
Architecturaal sluit de uitbreiding perfect aan bij het klooster. Beide zijn gebouwd met dezelfde gevelbakstenen. In de nieuwbouw is een ander formaat en metselverband toegepast, namelijk een wildverband. In plaats van gewone metselmortel, is bij de uitbreiding een dunbedmortel gebruikt, waardoor dunnere lintvoegen mogelijk zijn. De voet van de nieuwbouw is bijzonder, maar ingetogen.  Een aantal groen geglazuurde bakstenen steekt deels uit het metselwerk, met de kop van de steen in zicht. Deze stenen zijn rondom circa 40 millimeter groen geglazuurd, waardoor de groene kleur vanuit alle hoeken volledig zichtbaar is. Hiermee wordt een verrassend en subtiel effect aan de gevel gegeven.
 
Dynamische dakvolumes
Het dak van de uitbreiding is in dezelfde leipannen uitgevoerd als het dak van het klooster. Hiermee is ook gezorgd voor continuïteit in de buitenschil. Debruyne heeft ervoor gekozen om niet met dezelfde archetype dakvolumes te werken. Bij de uitbreiding koos hij voor een dynamische vorm door de noklijnen afgelijnd te laten meelopen in de volumes van het dak.
 
Opdrachtgever: Vzw Volkswelzijn, Brugge
Architect: Gino Debruyne & Architecten, Brugge
Aannemer: Artes Depret, Zeebrugge
Gevelbakstenen: Olm handvorm waalformaat – Wienerberger Beerse
Groen geglazuurd – Wienerberger Panningen (project specifiek)
Dakpannen: Leipan 301 rustiek engobe – Wienerberger Pottelberg
Oplevering: 2014
 
 


 

Olm HV WF | Gino Debruyne & Architecten, Woonzorgcentrum Engelendale, Brugge

Olm HV WF en de Leipan 301 rustiek engobe | Gino Debruyne & Architecten, Woonzorgcentrum Engelendale, Brugge

Olm HV WF | Gino Debruyne & Architecten, Woonzorgcentrum Engelendale, Brugge

Olm HV WF en Leipan 301 rustiek engobe | Gino Debruyne & Architecten, Brugge

Olm HV WF | Gino Debruyne & Architecten, Woonzorgcentrum Engelendale, Brugge