Nederlandse bakstenen voor Brits project | Stadscentrum, Telford

Telford, tussen Birmingham en Manchester, is een beetje het Almere van Engeland. Almere verrees uit zee, Telford werd in de jaren 60 gebouwd op de in onbruik geraakte kolenmijnen. De ’new town’ telt 140.000 inwoners en is, gelijk Almere, een paradijs voor stedenbouwkundige vernieuwing. Het stadscentrum werd voor 250 miljoen pond (328 miljoen euro) opgewaardeerd voor een weer dynamische, levendige en duurzame omgeving. De onthulling van het goudkleurig beklede stadhuis symboliseerde de nieuwe start.

Nederlandse straatbakstenen voor prestigieus Brits project

Het project ligt in een groene randgordel rond drie kunstmatig aangelegde waterpartijen. De gemeente formuleerde als nadrukkelijke eis dat de bestrating een fysieke en symbolische verbinding moest vormen tussen het uitgesproken, onmiskenbaar modernistische karakter van de bebouwing en de natuurlijke omgeving. Een enorme esthetische uitdaging. Een zorgvuldige materiaalkeuze was van cruciaal belang voor de realisatie.
 
Warme, zandkleurige tinten
De straatbaksteen Siena van Wienerberger voldeed aan het programma van eisen: de warme, zandkleurige tinten zouden er mooi samengaan met het omringende natuurlandschap. De sorteringen Mastiek en Auraton zorgden voor een fris patina aan het water. Keith Barker, Wienerberger UK: Een project met alleen maar zeer zorgvuldig gemaakte afwegingen. Duurzame materiaaleigenschappen, de integratie in de omgeving en de uitwerking tot in de kleinste details. Van alle partijen werd perfectie gevraagd. Ieder detail moest bijdragen aan de totale kwaliteit.
 
Werkend winkellandschap
De nieuwe bebouwing kent een hoog architectonisch ambitieniveau. Een zogenoemd werkend winkellandschap, een dynamisch nieuw stadsdeel voor lokale overheden, kantoren en winkelen. De keramische bestrating moest mede zorgen voor de balans tussen dynamiek en rust. De duurzame materialen - lees: natuurproducten - benadrukken de stabiliteit. Ingetogen legpatronen en kleurkeuze bevorderen de rust. Halfsteens verband met hier en daar een elleboogverband staan voor continuïteit en variatie.
 
Architect/aannemer: Morgan Sindall Group, Rugby
Opdrachtgever: Gemeente Telford en Wrekin
Sorteringen: Siena dikformaat, Auraton dikformaat en Mastiek dikformaat - Wienerberger
Realisatie: 2014
 
 

Nederlandse straatbakstenen voor prestigieus Brits project | Stadscentrum, Telford

Nederlandse straatbakstenen voor prestigieus Brits project | Stadscentrum, Telford

Mastiek WF | Stadscentrum, Telford

Siena DF | Stadscentrum, Telford