Omringd door Amsterdamse School | Mosveld, Amsterdam

In Volewijck (Amsterdam Noord) is recent wijkwinkelcentrum Mosveld gerealiseerd met daarin 53 woningen. De locatie wordt omringd door ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School. “De typische kenmerken van deze bouwstijl hebben wij getracht speels terug te brengen in de architectuur van Mosveld”, vertelt projectarchitect Koen Smulders van SeARCH.

Wijkwinkelcentrum met twee knikkende torens

Het project bestaat uit de nieuwbouw van woningen en commerciële ruimten en de renovatie van een klein gebouw met een publieke functie. Het ontwerp van de nieuwbouw is opgedeeld in twee stroken lage woningbouw, met daaronder het wijkwinkelcentrum. Smulders: “We wilden de nieuwbouw prominent maken in zijn locatie. Daarom hebben we ervoor gekozen om op de hoeken van de stroken twee knikkende torens te maken. Hiervoor moest er achteroverhellend gemetseld worden.”
 
Amsterdamse School
Mosveld wordt aan twee kanten omringd door tuindorpjes in de stijl van de Amsterdamse School. “We hebben de kenmerken van deze stijl niet letterlijk overgenomen in ons ontwerp. Wel hebben we de complexen volledig opgetrokken uit baksteen en met de twee torens hoogteaccenten toegevoegd. Verder hebben we gewerkt met tuinmuurtjes en is een poort in één van de nieuwbouwstroken opgenomen die een doorsteek vormt”, aldus Smulders.
 
Terugliggend metselwerk
SeARCH had al een duidelijk beeld van de kleur baksteen die gebruikt moest worden. “We waren op zoek naar een roodachtige, paarsachtige tint. Een selectie van bakstenen hebben we als proef meegenomen naar de locatie. Zo konden we de baksteen in de omgeving zien. We hebben ervoor gekozen om de voeg ietsje terug te leggen in het metselwerk, waardoor er een reliëf ontstaat. Daardoor gingen de gevel en de baksteen wat meer spreken.”
 
Hersteld naar de oorsprong
Onderdeel van het plan was de renovatie van een naastgelegen gebouwtje dat in 1923 is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School, naar een ontwerp van architect G.J. Rutgers. “We hebben het bestaande zo min mogelijk aangetast en wat gerenoveerd moest worden zoveel mogelijk hersteld naar de oorsprong, met een gelijkende baksteen. De typische erkers op de eerste verdieping zijn helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd. Aan deze renovatie is veel zorg en tijd besteed.”
 
Opdrachtgever: Multi Vastgoed, Amsterdam
Architect: SeARCH, Amsterdam
Aannemer Bouwbedrijf M.J. De Nijs, Warmenhuizen
Gevelbakstenen: Elise vormbak waalformaat – Wienerberger Erlecom
Rood geglazuurde gevelbaksteen handvorm vechtformaat (project specifiek) – Wienerberger Panningen
Oplevering: 2016

Elise VB WF | Winkelcentrum Mosveld, Amsterdam

Elise VB WF | Winkelcentrum Mosveld, Amsterdam

Elise VB WF | Winkelcentrum Mosveld, Amsterdam