Thema: ronde kopse kanten voor een straatbeeld dat mooi is en blijft

Jouw wens en ons doel is een mooie (dus onbeschadigde) bestrating. Alle Wienerberger straatbakstenen zijn voorzien van een ronding aan de kopse kant. Een passende oplossing om splintering te voorkomen.

Door het koud tegen elkaar aanleggen van bestrating kan afsplintering optreden. Ook bij intensief (vracht)verkeer kan beschadiging voorkomen. Door de splintervrije koppen van Wienerberger straatbakstenen wordt het risico op afsplintering bij zowel aanleg als gebruik tot een minimum beperkt.

Wat is dat dan, zo’n splintervrije kop?
Een lichte ronding op de kopse kant. Door de radius raken de hoeken elkaar niet, noch bij het bestraten, noch in het gebruik. Afsplinteren wordt beperkt en de ronding zorgt meteen voor een goede voeg. En een goede voeg zorgt voor een langere levensduur. Bovendien zijn alle keiformaten voorzien van een vellingkant. Hierdoor is de kans op beschadiging nòg kleiner.
 
Ook machinaal te verleggen?
Voor het leggen van de ‘ronde kopse kanten’ is geen aanpassing van verwerkingsmethode nodig. Machinaal bestraten is en blijft mogelijk. De radius creëert automatisch een voeg. Bij het klemmen en verwerken van de pakketten voorkom je beschadigingen, onafhankelijk van het gekozen legverband.
 
Meer onkruid?
Nee, de splintervrije kop maakt de voeg niet breder dan normaal. Daardoor ontstaat geen extra groei van onkruid.
 
Meer weten?
Hieronder beschrijven we de projecten in Zutphen en Amsterdam waar splintervrije bestrating is toegepast.