Straatbakstenen wijzen de weg | Golf Ter Hille, Koksijde

De aanleg van Golf Ter Hille in de Belgische badplaats Koksijde duurde 15 jaar. Maar dan heb je wel een complex van 84 hectare en een indrukwekkend ecologisch resultaat.

Daarover schreef ook het tijdschrift Publieke Ruimte eerder al een lovende recensie. Citaat: “Alle materialen versterken het natuurlijke karakter van het golfparcours dat hoofdzakelijk bestaat uit gras en zand voor de bunkers. De schuilhutten langs de parcours werden uitgevoerd in hout. Voor de paden rond het clubhuis werd gekozen voor straatbakstenen die hun kleur lang behouden en na verloop van tijd een aantrekkelijke patine of verwering zullen vertonen. Dit natuurlijk materiaal past perfect bij de oude en nieuwe gebouwen en ondersteunt de gewenste sfeer: landelijke en stijlvol.”

'Deze getrommelde straatstenen passen perfect bij de authentieke stijl, landelijke omgeving en architectuur van het clubhuis.' 
Karel Dewitte, Projectleider Antea Group
 
Landschappelijk en cultuurhistorisch erfgoed
Terug naar het begin. De architect stond voor de opgave om de geschiedenis van de stad, de cultuur, geografische kenmerken en wettelijke bepalingen te integreren. Hoe breng je een polderlandschap samen met het rollende karakter van een golfbaan? Hoe respecteer je landschappelijk en cultuurhistorisch erfgoed? Hoe laat je de natuurlijke waterhuishouding in een laaggelegen gebied intact? Het zijn vragen die toewijding, respect en diplomatie vereisen.
 
De werkzaamheden begonnen met het openstellen van vier hectare grond voor opgravingen, waarbij structuren van oude waterkanalen en restanten van een abdij uit de 12e eeuw werden blootgelegd. Terwijl golfarchitect Jeremy Pern de lay-out van de greens behandelde, slaagde architect Xavier Donck erin een clubhuis te ontwerpen dat perfect in harmonie was met de landelijke omgeving én de herstelde restanten van een boerenhoeve uit 1698.
 
Keramiek voor natuurlijke paden
Advies- en ingenieursbureau Antea zorgde voor de langjarige projectleiding. Karel Dewitte: “Het terrein is op te delen in verschillende gebieden, elk met hun individuele functie en specifieke eisen aan bestrating. De oprijlaan moest geschikt zijn voor zware voertuigen, bijvoorbeeld brandweerwagens of landbouwvoertuigen. In de parkeergarage was snelle, natuurlijke afwatering van cruciaal belang. De terrassen en looppaden rondom het clubhuis en de groene ruimten grenzen aan het grootste deel van het landschap.” Hiervoor werd een mix van twee soorten getrommelde straatbakstenen gebruikt. Voor de looppaden de robuuste en iets strakkere Bruno. Dewitte: “Deze straatstenen passen perfect bij de authentieke stijl, landelijke omgeving en architectuur van het clubhuis. Bovendien benadrukken ze de hoogwaardige ambiance die de golfclub uitstraalt. Duurzaamheid en authenticiteit staan centraal.”
 
PROJECTINFO
Opdrachtgever: Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), Koksijde
Ontwerp/architect: Antea Group en Donck Architecten, Gent
Jaar van realisatie: 2013-2014
Straatbakstenen
Terrassen: Wienerberger - Mix getrommeld WF
Looppaden: Wienerberger - Bruno WF

 

Golf ter Hille | Koksijde

Golf ter Hille | Koksijde

Golf ter Hille | Koksijde