Hemelsblauw geglazuurd WF, Kobaltblauw geglazuurd WF, Wit geglazuurd WF

Visio Vireo Tuinen maakt verborgen kamer | Tuinenfestival, Appeltern

Visio Vireo Tuinen uit Steenbergen is een van de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor het Appeltern Tuinenfestival 2014. De inzending ‘Synthese’, met gedurfd materiaalgebruik als inheems kastanjehout, cortenstalen bakken en geglazuurde straatbakstenen en klinkers, bleek een fantastische interpretatie van het thema ‘Dromend van Holland'.

Visio Vireo Tuinen maakt verborgen kamer

Visio Vireo is Latijn voor ‘kijk op groen’. Om dan een volledig aan het oog onttrokken tuin te ontwerpen, getuigt van lef. Een planken schutting met daarboven uitstekend een ogenschijnlijke wirwar aan verticale palen en blauwe draden, bepalen de eerste indruk van de droomwereld die binnen zal volgen.

Jelle Reeder, ontwerper Visio Vireo Tuinen: “Het is een constructie van de verbeelding, net zoals de beste dromen dat zijn. Schaduwen zoeken hun weg tussen tinten bruin en tinten blauw. De kleuren van de aarde en de lucht komen hier voor even samen.”

Synthese
Gedurfd is ook het materiaalgebruik: duurzaam inheems kastanjehout, blauwe draden, cortenstalen bakken en watertafel, siergrassen en grijsbladige blauw bloeiende planten en geglazuurde straatbakstenen. John Bijlsma, directeur Visio Vireo Tuinen: “De inzending heet ‘Synthese’. Vrij vertaald betekent dat een verbinding van materialen en ideeën die tot een mooi en nieuw geheel leidt. Dat geldt ook voor onze tuin.” 

De jury was lovend over het ontwerp van Visio Vireo’s ontwerper Jelle Reeder: “Ruimtelijk heel interessant. De tuin is niet overzichtelijk, de tuin is zelfs dicht. Pas wanneer je door een smalle tunnel bent gelopen, ontvouwt zich zijn droomwereld: een mooie open plek waarin het licht valt, maar waarin je ook geconfronteerd wordt met jezelf. Je weet dat de echte wereld er ook is en zelfs heel vlakbij.

Opdrachtgever: Tuinenfestival, Appeltern
Ontwerp & uitvoering: Visio Vireo Tuinen, Steenbergen
Sorteringen: Hemelsblauw geglazuurd WF, Kobaltblauw geglazuurd WF, Wit geglazuurd WF - Wienerberger

Hemelsblauw geglazuurd WF, Kobaltblauw geglazuurd WF, Wit geglazuurd WF

Visio Vireo Appeltern

Hemelsblauw geglazuurd WF, Kobaltblauw geglazuurd WF, Wit geglazuurd WF

Visio Vireo Appeltern