Omdat pallets en verpakkingen na eenmalig gebruik vaak worden afgedankt, gaat er veel waarde verloren. Wienerberger werkt daarom samen met ketenpartners aan een nieuwe benadering voor duurzaam en circulair verpakken.
Omdat pallets en verpakkingen na eenmalig gebruik vaak worden afgedankt, gaat er veel waarde verloren. Wienerberger werkt daarom samen met ketenpartners aan een nieuwe benadering voor duurzaam en circulair verpakken.
In de bouw is het gebruik van houten pallets en kunststof verpakkingen, zoals krimp- of stretchhoezen heel normaal. Ze zorgen voor efficiënt transport, beschermen bouwmaterialen tegen vocht en vuil en vergroten de veiligheid van de verwerkers op de bouwplaats.
Dorien van der Weele, Sustainability Manager Wienerberger: “Verpakkingen en houten pallets belanden vaak bij het restafval of ze worden laagwaardig gerecycled. Dat past niet bij onze duurzaamheidsambities en -doelstellingen, zoals het verlagen van de CO2-uitstoot met 25% (t.o.v. 2020) in 2026 en nieuwe producten die 100% herbruikbaar of recyclebaar zijn. Onze benadering voor duurzaam en circulair verpakken sluit hier wel op aan én bij de actuele regelgeving, zoals het EU Single Use Plastics Directive en, vanaf 2025, het Plastic Pact in Nederland."
De krimphoezen van de producten geproduceerd in Nederland bestaan sinds 2022 voor 30% uit gerecycled materiaal. Daarmee zijn ze aanzienlijk minder milieubelastend. Voor hoogwaardige recycling en circulair gebruik maken wij gebruik van onbedrukte krimphoezen. Onze producten die in Nederland zijn geproduceerd worden verpakt in transparante hoezen voorzien van een klein label dat zich eenvoudig laat verwijderen.
Diverse producten van Belgische Wienerberger locaties worden verpakt in een transparante hoes voorzien van een dunne bedrukte banderol, welke los te recyclen zijn. Deze nieuwe verpakkingsvormen zijn vanaf 2022 in gebruik genomen en vanaf januari 2024 zijn onze fabrieken volledig over op onbedrukte krimphoezen.
Naast circulaire krimphoezen is er ook een pilot gestart met circulaire pallets. De baksteenfabrikanten, verenigd in de KNB, hebben het initiatief genomen voor deze belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Vanaf november 2023 wordt de overstap van houten wegwerppallets naar kunststof retourpallets voorbereid. De retourpallets worden gemaakt met gerecycled plastic. Om de effectiviteit van de retourname in de praktijk te bewijzen, worden er in 2024 pilotprojecten in de bouw gedaan, met medewerking van de bouwmaterialenhandel en vier aannemers. Daarna volgt uitrol in de markt. Het initiatief geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-footprint. Lees het volledige persbericht.
Dit is een samenwerking van de branchevereniging voor bouwkeramiek KNB, Circular Plastics en CABKA. Wienerberger werkt actief mee aan de ontwikkeling van deze circulaire pallets. Onze dakpannen worden al langer geleverd op houten retourpallets.
Met deze initiatieven gaan we samen op weg naar 100% circulair verpakken.
Wienerberger heeft grote ambities om te bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst.