Succesvolle pilot in Kampen

Pilot project | Meeuwenplein, Kampen

Straatbakstenen als waardevolle secundaire grondstof

De herinrichting van openbare ruimtes biedt niet alleen een kans om steden te vernieuwen, maar ook om duurzaamheid en circulariteit te omarmen. In een samenwerking tussen Gemeente Kampen, Van Dalfsen Infra en Wienerberger, heeft een innovatieve pilot het licht doen schijnen op de potentie van hergebruik en recycling. Het resultaat? Een inspirerend voorbeeld van hoe afgeschreven straatbakstenen een tweede leven krijgen als waardevolle secundaire grondstof.

De uitdaging

Bij de ambitieuze herontwikkeling van het Meeuwenplein, de Bongerd en de Groenestraat in Kampen stonden het vergroten van de biodiversiteit en klimaatadaptatie (verminderen van wateroverlast en hittestress) centraal. Daarnaast stonden duurzaamheid en circulariteit ook hoog op de agenda bij Gemeente Kampen. Hierbij zochten ze niet alleen naar nieuwe keramische straatbakstenen, maar ook naar een oplossing voor het hergebruik van de oude stenen.

Een innovatieve pilot

Met een gedeelde visie op duurzaamheid en een circulaire economie hebben Wienerberger, Van Dalfsen Infra en Gemeente Kampen de handen ineengeslagen. De periode tussen oktober 2023 en februari 2024 stond in het teken van een pilotproject waarbij oude keramische materialen en knipafval, onbruikbaar voor hergebruik voor de gemeente, werden ingezameld en gerecycled tot nieuwe straatbakstenen.

Pilot project | Meeuwenplein, Kampen

Een succesvol resultaat

Mede door de efficiënte aanpak van Van Dalfsen Infra, waarbij bij de herinrichting ook gebruik is gemaakt van passtukken, waardoor knipafval tot een minimum werd beperkt, kon Wienerberger alsnog vier volle vrachten breukmateriaal ontvangen. Dit materiaal werd toegevoegd aan de kleivoorbereiding in de straatsteenfabriek Kijfwaard-West. De oude nog bruikbare straatbakstenen werden hergebruikt in het project en aangevuld met nieuwe straatbakstenen. Het resultaat? Naast dat waardevolle grondstoffen niet verloren zijn gegaan, is er ook een verkleining van de ecologische voetafdruk door optimaal hergebruik.

De kracht van samenwerking 

Het succes van dit project is een voorbeeld van de kracht van samenwerking. Door heldere communicatie en nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen konden obstakels snel worden overwonnen. Dit illustreert niet alleen de potentie van samenwerking binnen de industrie, maar ook de toewijding van alle betrokkenen aan gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

Kortom, de herinrichting van Kampen toont niet alleen een verbetering van de leefbaarheid, maar ook een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie duurzame oplossingen kunnen bieden voor de steden van morgen.

Pilot project | Meeuwenplein, Kampen

Meer weten over hoe wij duurzaam produceren?

Door continu en fors te investeren in kennis en innovatie, doet Wienerberger er alles aan om zo duurzaam en energiebewust mogelijk te produceren.