Van afval naar waardevolle grondstof

Pilot; from waste to raw material | Project Tiwos

De transformatie van de keramische dakpan

Duurzaamheid en hergebruik van materialen staan anno 2023 steeds meer in de schijnwerpers. Veel bedrijven zetten zich in voor innovatieve oplossingen om afval om te zetten in waardevolle grondstoffen. Renovatieprojecten zijn bij uitstek geschikte projecten hiervoor, omdat er veel bouwafval vrij komt. Zoals bij de vervanging van dakpannen. Hoewel sommige dakpanmodellen een tweede leven krijgen, worden oude dakpannen vaak door recyclingbedrijven vermalen tot wegfundering. Het gevolg: downcycling. 

Gelukkig zijn er ondernemingen die actief op zoek gaan naar duurzame alternatieven en waardevolle partnerships. Gezamenlijk worden de afvalstoffen omgevormd tot bruikbare grondstoffen of zelfs bouwmaterialen. Een recent project in samenwerking met Coen Hagedoorn Bouwgroep en Tiwos Tilburgse Woonstichting is een perfect voorbeeld van deze duurzame aanpak.

De kracht van samenwerking

Bij de Tilburgse Woonstichting staat verduurzaming centraal bij de renovatie van hun woningen. In dit streven naar duurzaamheid speelde Coen Hagedoorn Bouwgroep een voortrekkersrol. Gedreven vanuit eigen duurzaamheidsambities in combinatie met de vooruitstrevende rol van Tiwos, hadden ze zichzelf ten doel gesteld om verouderde dakpannen een betere bestemming te geven en zo de impact op het milieu te minimaliseren. Door nauw samen te werken met partners onderzocht Coen Hagedoorn Bouwgroep de mogelijkheden. Samen met Wienerberger konden ze hun plan optimaliseren en tot uitvoer brengen. 

Een geslaagde pilot

Samen onderzochten we de mogelijkheden van hergebruik en recycling. De gezamenlijke duurzame missie leidde tot een succesvolle pilot waarbij er maar liefst 175.000 keramische dakpannen werden gerecycled. Het fijne gruis van deze oude dakpannen dient nu als waardevolle secundaire grondstof voor de productie van nieuwe straatbakstenen. 

Een duurzame voorsprong

Naast het positieve effect op het milieu sluit deze samenwerking perfect aan bij de toenemende wetgeving gericht op het stimuleren van hoogwaardige recycling. De verwerking van oude keramische dakpannen tot waardevolle grondstoffen illustreert op treffende wijze hoe afval kan worden omgezet in waarde. Met als gevolg een vermindering van de druk op natuurlijke hulpbronnen. Het succesvolle partnerschap tussen Coen Hagedoorn Bouwgroep, v.d. Hurk & Doezé dakwerken, Van Dalen Transport en Tiwos Tilburgse Woonstichting benadrukt de relevantie en de noodzaak van samenwerking tussen bedrijven bij het realiseren van duurzame oplossingen.

Samen innoveren voor een duurzame toekomst 

Dit pilotproject met keramische dakpannen toont de kracht van samenwerking en innovatief denken bij het aanpakken van milieu-gerelateerde uitdagingen in de bouwsector. Het recyclen van oude dakpannen als grondstof voor straatbakstenen is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer bedrijven hun krachten bundelen om duurzaamheid te bevorderen. Als we bijvoorbeeld oude dakpannen niet langer als afval beschouwen maar als waardevolle grondstoffen, kunnen we een significante bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Samen innoveren. Met de kracht van Wienerberger.

 

Pilot; from waste to raw material | Project Tiwos

Meer weten over hoe wij duurzaam produceren?

Door continu en fors te investeren in kennis en innovatie, doet Wienerberger er alles aan om zo duurzaam en energiebewust mogelijk te produceren.