Ivoorkleurige pijpenkoppen
Op tafel liggen materialenmonsters: een stuk travertin, een wit gestuct plankje en een ivoorkleurige geglazuurde baksteen. ‘Al gauw kwam de discussie over de kleur van de materialen, ook aangegeven door de Commissie Welstand en Monumenten. Die vonden het allemaal wel heel erg wit. Ze zagen ook de praktische nadelen en stelden een verfijning van het palet voor. Dat gaf ons natuurlijk meer ruimte om materialen, texturen en kleuren te kiezen’, vertelt Pols.
‘We zijn er maar eens voor gaan zitten, Hans Kollhoff en ik. Hier, aan deze tafel. We hebben de verschillende opties laten passeren, materiaalstudies gedaan. Hans kwam met het idee van Berliner Pfeifenköpfe: ivoorwitte geglazuurde stenen die je veel ziet in Berlijnse binnenhoven van rond 1900. De naam verwijst naar ivoorkleurige pijpenkoppen, die in die tijd veel werden gebruikt.
’In Berlijn zijn deze stenen vooral gebruikt om zoveel mogelijk licht te vangen in de donkere hoven. Met wat ruwe stenen, het glazuur vaak in een craquelé, hebben de wanden een bijna industriële uitstraling. ‘We vonden het wel een mooie referentie’, herinnert Pols zich. ‘Functioneel, industrieel: mooi passend bij de zachtgele bakstenen van de woongebouwen van Berlage vlakbij het Zuidblok en de architectuur van Wils. Het idee werd door iedereen in het team omarmd.’