Architectuur die past bij een innovatief zorgconcept en gevelbakstenen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Dat zijn de bijzondere kenmerken van woonzorglocatie Hofje Wendakker aan de rand van het centrum van Heerde.
Architectuur die past bij een innovatief zorgconcept en gevelbakstenen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Dat zijn de bijzondere kenmerken van woonzorglocatie Hofje Wendakker aan de rand van het centrum van Heerde.
In de twaalf huizen van Hofje Wendakker krijgen in totaal 96 bewoners intensieve lichamelijke zorg (somatische zorg) en intensieve psychogeriatrische zorg (dementiezorg) in een huiselijke omgeving. Elk huis biedt ruimte aan acht bewoners en heeft één logeerkamer. De huizen zijn gebouwd in de vorm van een hofje en staan met elkaar in verbinding door een prachtige belevingstuin. Het ontwerp van Hofje Wendakker is gemaakt door Evelien van Veen van Van Veen Architecten in Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in architectuur voor de zorg.
De bijzondere zorgwoningen zijn gebouwd voor cliënten van zorgorganisatie Viattence. Met het plan heeft het grote regionale ‘verpleeghuisinstituut’ Wendhorst plaatsgemaakt voor een open buurt, waarbij de bewoners van de Viattence-huizen onderdeel zijn van het dagelijks leven in de directe omgeving. Dit sluit naadloos aan bij de visie van de zorgorganisatie, namelijk zorg en ondersteuning bieden in de verschillende dorpskernen en dus zo dicht mogelijk bij de mensen thuis. Op de woonlocatie zijn allerlei elementen van vroeger terug te vinden, zodat de bewoners zoveel mogelijk wonen en leven, zoals ze thuis gewend zijn.
Voor het ontwerp van Hofje Wendakker koos architect Evelien van Veen voor lichte bakstenen van Wienerberger uit de Bloemen-Serie. Om precies te zijn: de wasserstrich-sorteringen Hoornbloem en Teunisbloem. De sorteringen uit de Bloemen-serie kenmerken zich door en sprekende zomerkleuren, wisselende glans en vele kleurnuances. Evelien: “Met deze gevelstenen hebben we gezorgd voor een uitstraling die past bij de bewoners. Vooral op plintniveau is dit belangrijk omdat de blikken van de bewoners doorgaans naar beneden en recht vooruit zijn gericht. De kleurrijke stenen zorgen voor een positieve zintuigelijke beleving en de detailleringen in de gevels samen met de gekleurde deuren helpen de bewoners om hun woning terug te vinden. Sommige bewoners zijn slechtziend en tasten de gevel af tijdens het lopen. Dankzij een gestaffeld bakstenenmotief bij de voordeur, trapsgewijs naar binnen, kunnen ze ook voelen dat ze in buurt van de voordeur zijn.”
Evelien: “Ik ben heel blij met het resultaat. Veel van de bewoners komen van het platteland en voor hen is wonen in een hof heel prettig. De woningen liggen allemaal op de begane grond en hebben een traditionele indeling, zodat hier wonen weinig verschilt met thuis. De bewoners kunnen zo de gezamenlijke binnentuin inlopen, waar ook groente staat die ze zelf kunnen onderhouden. Deze manier van woonzorg is bewezen effectief. Het geeft de mensen rust en omdat ze veel buiten zijn, slapen ze beter. Ook met de keuze voor de bakstenen van Wienerberger ben ik heel blij. Ze zijn kleurrijk, hebben een warme uitstraling en veel expressie. In combinatie met de detailleringen is het gelukt om gevels te maken die de zintuigen prikkelen. Precies wat ik wilde voor de bewoners.”
Ook de bewoners hebben het goed naar hun zin in Hofje Wendakker. Evelien: “Ze zijn veel buiten en het hofje staat in verbinding met de omgeving. Ook dat is belangrijk, want 70% van de zorg die hier gegeven wordt is mantelzorg. Iedereen voelt zicht prettig en veilig hier. Mooi om te zien dat mijn ontwerp en de gevelstenen van Wienerberger hieraan bijdragen. En fijn dat de gevelstenen uit de Bloemen-serie haalbaar en betaalbaar waren voor dit zorgproject. Zo dragen ze ook nog eens bij aan het betaalbaar houden van de zorg!”
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.