Liesdaal | Maren-Kessel

Liesdaal | Maren-Kessel

Duurzaam én betaalbaar met EcoBrick-gevels en MaduraMax-dakpannen

In het Brabantse kerkdorpje Maren-Kessel bouwt Janssen de Jong Bouw in opdracht van woningcorporatie Mooiland 22 sociale huurwoningen. Het project bestaat uit twee woonblokken met ieder elf grondgebonden woningen. De woningen zijn energiezuinig en het ontwerp is geoptimaliseerd met circulaire en duurzame bouwmaterialen, waaronder EcoBrick-gevelbakstenen. Zo wordt duurzaam met uitstraling in praktijk gebracht.

Duurzame en circulaire bouwmaterialen 

Elk jaar selecteert Mooiland samen met haar ketenpartner Janssen de Jong Bouw een project om de mogelijkheden van duurzame en circulaire bouwmaterialen te verkennen. In 2024 is gekozen voor de 22 levensloopbestendige huurwoningen van het project Liesdaal. Op de begane grond hebben deze gasloze woningen een woonkamer, keuken, toilet, slaapkamer en badkamer. Op de eerste etage zijn nog twee extra slaap- of hobbykamers en de technische ruimte. De woningen zijn ook voorzien van zonnepanelen. Het gebied rond Maren-Kessel is een mooie landelijke omgeving tussen Oss en Den Bosch. 

Duurzaam bouwen als speerpunt 

Gijs Gerrits is Programmamanager Duurzaamheid bij Mooiland: “Duurzaam bouwen is een belangrijk speerpunt voor onze woningcorporatie. Wij werken aan CO2-reductie door woningen energiezuinig en aardgasloos te bouwen. Maar wij zijn ons ervan bewust dat de totale CO2-uitstoot van een woning tijdens de gehele levensduur niet alleen komt door het energieverbruik (55%), maar ook door de keuze in bouwmaterialen (45%). Ons doel is dat in 2030 alle bouwmaterialen die wij toepassen bij nieuwbouw en renovatie nagenoeg 100% circulair zijn. Daarom kiezen wij steeds meer voor circulaire of biobased bouwmaterialen. Die hebben een lagere milieu-impact en kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Ook zien wij circulariteit als uiteindelijke oplossing voor betaalbaar bouwen omdat vanuit Europa bouwmaterialen met veel CO2-uitstoot steeds zwaarder belast worden met ecotaks. Met onze ketenpartners kiezen we stap voor stap voor meer circulaire en duurzame oplossingen met minder milieu-impact.”

Nieuwbouw 22 sociale huurwoningen | Liesdaal, Maren-Kessel

“Eén van de doelen van dit project was leren over en toepassen van circulaire en duurzame oplossingen. Zowel EcoBrick als EcoCrete zijn bij de uitvoering van de bouw zo goed bevallen dat wij deze oplossingen in meer projecten willen laten terug komen. ”

 

- Gijs Gerrits, Programmamanager Duurzaamheid, Mooiland

Ketensamenwerking

Door de ketensamenwerking tussen Mooiland en Janssen de Jong Bouw komen woningbouwprojecten steeds sneller en makkelijker van de grond. Projectleider Martijn van der Linden van Janssen de Jong Bouw: “Als woningbouwer verzorgen wij naast de nieuwbouw ook het grootste deel van het ontwerp en de engineering. Mooiland kan zich hierdoor nóg meer richten op andere projecten. Ook zetten we samen stappen in duurzaam bouwen, zoals bij Liesdaal. Hiervoor hebben we in het voortraject Alba Concepts aangehaakt om een nulmeting te doen en om de mogelijkheden met elkaar te verkennen. Samen met Mooiland hebben we zes opties onderzocht qua technische en financiële haalbaarheid om de MPG te verlagen. We hebben uiteindelijk drie opties toegepast; EcoCrete 100 in de fundering en vloeren, EcoBrick en Gramitherm in de gevel. Hierdoor is de totale milieu-impact van het project gedaald; de MPG is verlaagd van 0,54 naar 0,47. Dit is meer dan 58% beter dan de norm!”

Nieuwbouw 22 sociale huurwoningen | Liesdaal, Maren-Kessel

Meer ruimte voor isolatie

Voor de gevels van de woningen is gekozen voor de 35% smallere EcoBrick-gevelbakstenen van Wienerberger. Een primeur voor Janssen de Jong Bouw: het ging hierbij om de eerste serie duurzaam geproduceerde ColourCrafted EcoBrick-variant Alta Fjord. Aan de keuze ging een bedrijfsbezoek aan de moderne productielocatie in Azewijn vooraf. Door het smallere formaat van de EcoBrick vraagt de productie minder energieverbruik en grondstoffen en resulteert het ook in minder CO2-uitstoot. Zo kan duurzaamheid met betaalbaarheid prima worden gecombineerd. Martijn: “De keuze werd gemaakt nadat het Definitief Ontwerp (DO)-traject was afgerond en de vergunningen al waren verleend. Dit betekende dat we zo min mogelijk terug naar de teken- en rekenkamer wilden gaan. In overleg met onze leveranciers Aberson (leverancier EcoBrick en MaduraMax) en Stiho (leverancier Gramitherm) hebben we gezocht naar oplossingen om de muurdiktes gelijk te houden. Dankzij het smalle formaat van de gevelsteen ontstond er meer ruimte in de spouw voor thermische isolatie. We hebben hierdoor ook de 170 mm dikke, biobased Gramitherm gevelisolatie kunnen toepassen om het experiment breder te trekken.  We hebben hierdoor ook de 170 mm dikke, biobased Gramitherm gevelisolatie kunnen toepassen om het experiment breder te trekken.”

Grootformaat dakpannen

Naast de EcoBrick gevelsteen zijn voor het project ook de MaduraMax grootformaat dakpannen van Wienerberger gekozen. Deze keramische dakpan is modulair verwerkbaar, er gaan er minder op een vierkante meter en daardoor is deze dakpan een prima keuze voor seriematige nieuwbouw. Het klassieke uiterlijk van de dakpan zorgt voor een vriendelijke uitstraling. Ook draagt de MaduraMax met een MKI van slechts € 1,73 (in €/m2, cat.1 data) bij aan een duurzaam resultaat. Martijn: “De MaduraMax is inmiddels geen eenmalige toepassing meer, bij ons wordt deze bij meerdere projecten toegepast. Door het grootformaat draagt de MaduraMax bij aan het duurzaam verwerken van de pannen door de dakdekker. Naast de financiële afwegingen hebben ook de goede ervaringen met voorgaande projecten meegespeeld bij onze keuze.”

Dankzij de snelle, modulaire verwerking zijn de pannen een economische keuze, met een zeer gunstige MKI-waarde en een klassiek uiterlijk.

Verduurzaming versnellen

Gijs: “Eén van de doelen van dit project was leren over en toepassen van circulaire en duurzame oplossingen. Zowel EcoBrick als EcoCrete zijn bij de uitvoering van de bouw zo goed bevallen dat wij deze oplossingen in meer projecten willen laten terug komen. De EcoBrick-gevelbaksteen is niet alleen duurzaam en betaalbaar, door z’n lichte gewicht is hij ook Arbo-technisch gunstiger. Er zijn niet meer spouwankers benodigd dan bij traditioneel metselwerk en er zijn diverse metselverbanden mogelijk. En wat zeker zo belangrijk is: wij zijn ook heel blij met het mooie eindresultaat!” Dat vindt ook Martijn: “Het was al een voorbode dat Mooiland en Janssen de Jong Bouw vanaf het begin dezelfde taal spraken over duurzaamheid. We hebben dezelfde drive om de markt te verkennen en het lef om te durven experimenteren om hier gezamenlijk van te leren, stappen te maken en de verduurzaming van vastgoed te versnellen. Uiteindelijk hebben we samen met Wienerberger de engineering en levering op elkaar afgestemd. In beginsel was dit nog op sommige vlakken kritisch, maar door de inzet van allen heeft het tot een mooi eindresultaat geleid!”

Nieuwbouw 22 sociale huurwoningen | Liesdaal, Maren-Kessel
  • Projectontwikkeling: Janssen de Jong Bouw
  • Opdrachtgever: Woningcorperatie Mooiland
  • Realisatie gevel: Metselbedrijf v.d. Weijer-Damen
  • Ontwerp: B2 architecten
  • Geleverd door: Aberson Breda
  • Realisatie dak: Rien Weijers dakwerken

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Duurzaam met uitstraling

Mooie bouwoplossingen voor een mooie wereld

De bouwsector staat voor enorme uitdagingen. Bouwen moet duurzamer en betaalbaarder. Nederland circulair in 2050 en in 2030 al de helft minder primaire grondstoffen. Maar het oog wil ook wat. Je wilt iets neerzetten met een esthetische uitstraling, dat past bij de omgeving en een positief gevoel oproept. Duurzaam met uitstraling. Jij maakt het mogelijk.
 

Meer referentieprojecten