Nieuwbouw aardbevingsbestendige woning

Nieuwbouw aardbevingsbestendige woning

Gevelbeeld zonder compromissen, maar mét uitstraling

Op slechts twintig minuten fietsen van het stadscentrum van Groningen, met een adembenemend uitzicht over het Woldmeer, is dit huis een toevluchtsoord geworden van een stel om in te genieten van hun oude dag. Een unieke aardbevingsbestendige woning met een uitgekiende keuze voor materialen.

Van fundering tot gevelbekleding 

Het huis, uitgevoerd in de eenvoudige vorm van een rechthoekig blok, versterkt met stalen spanten en bekleed met keramische dakpannen, is een baken van stabiliteit, duurzaamheid en minimalistische schoonheid. De eigenaren lieten hun woning bouwen aan de oever van het Woldmeer, niet ver van de stad Groningen. Het huis bevindt zich echter ook nabij het Groninger gasveld, een aardgaslocatie die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor talrijke aardbevingen. Hierdoor moest de woning aardbevingsbestendig zijn, van fundering tot gevelbekleding.

Vrijstaande woning, Meerstad | Dakpan: Vauban gewolkt engobe | Architect: Architectuurstudio SKA | Aannemer: Bouwbedrijf van Dijk, Surhuisterveen

“De grootte en eenvoudige vorm van de Vauban-pan maakten het een perfecte match met de houten bekleding, omdat deze onderscheidend is maar de andere materialen niet overheerst,”

 

- Wytse Kamsma, architect, Studio SKA

Standaard ontwerp? Geen optie

De woning is ontworpen voor twee personen. Alle leefruimtes bevinden zich op de begane grond en hebben een directe verbinding met de tuin, terwijl de bovenverdieping wordt gebruikt als kantoor en muziekkamer. Een lang rechthoekig blok vormt de basis, met uitbouwen die extra ruimte bieden. Drie schuifdeuren maken het mogelijk om de gevel volledig naar de tuin te openen, waardoor het huis naadloos overgaat in het landschap. “Aardbevingsbestendige huizen bouwen betekent meestal kleinere ramen, maar dat was voor de opdrachtgever geen optie,” zeggen de architecten. In nauwe samenwerking met een team van constructeurs ontwierpen ze een huis rondom een stalen constructie in combinatie met een prefab houten frame, zodat er in elke kamer ramen met uitzicht op het meer konden worden geplaatst. Aan de achterzijde, gericht naar de straat, is de gevel gesloten voor meer privacy en stabiliteit.

Vrijstaande woning, Meerstad | Dakpan: Vauban gewolkt engobe | Architect: Architectuurstudio SKA | Aannemer: Bouwbedrijf van Dijk, Surhuisterveen

Energiezuinige toevoeging

“Tijdens een aardbeving zijn pannengevels erg flexibel en vergevingsgezind,” leggen de architecten uit. De opdrachtgever koos een warm bruinrode tint voor de pannen, passend bij het kleurenschema van de regio. De architecten ontwierpen het hele gebouw als één monolithisch volume. “De grootte en eenvoudige vorm van de Vauban-pan maakten het een perfecte match met de houten bekleding, omdat deze onderscheidend is maar de andere materialen niet overheerst,” zeggen de architecten. Als energiezuinige toevoeging integreerden ze het fotovoltaïsche GSE in-daksysteem in de noklijn. Dit zorgde voor een elegant, uniform uiterlijk dat ook compatibel bleek met de keuze van de architecten voor dakramen. Vandaag de dag voegt het huis zich langzaam naar zijn omgeving, waarbij de pannen opgaan in de natuur eromheen. Het huis is zeer energiezuinig en onderhoudsarm, op de gevel zal in de loop der jaren een patina van kleine korstmossen en mos zich ontwikkelen.

  • Architect: Studio SKA
  • Gevelbekleding: Vauban gewolkt engobe

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten