Door de sloop van het Geologisch Museum en de Flamingoserre ontstond een open verbinding tussen de stad en ARTIS. Iedereen kan nu ontspannen op het prijswinnende Artisplein. Met gratis zicht op de flamingo’s en lepelaars.
Door de sloop van het Geologisch Museum en de Flamingoserre ontstond een open verbinding tussen de stad en ARTIS. Iedereen kan nu ontspannen op het prijswinnende Artisplein. Met gratis zicht op de flamingo’s en lepelaars.
“Deze oase van rust, midden in het centrum, is teruggegeven aan de Amsterdammers en kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park.” Aldus de jury over het Artisplein, winnaar van de publieksprijs Amsterdamse Architectuur Prijs in 2015.
Een jaar eerder won ARTIS ook de Best Client Award. De prijs beloont goed opdrachtgeverschap in relatie tot design. Criteria zijn professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. De jury: “ARTIS is op alle vlakken van design - van huisstijl en bewegwijzering tot merchandise en nieuwe paviljoens - op zoek naar de hoogst haalbare kwaliteit.
We prijzen de keuze om te werken met een groep externe (ontwerp) adviseurs die de organisatie structureel bijstaat. De resultaten zijn indrukwekkend. Aan het hoofd van de organisatie staat een bevlogen directie met een duidelijke visie. Ontwerpers omschrijven de aanpak als grondig en professioneel.
Landschapsarchitect Michael van Gessel, een van ARTIS’ vaste ontwerppartners: “Je krijgt de ruimte en de directie gaat niet op de stoel van de ontwerpers zitten. Ze zijn kritisch, wispelturig en niet gemakkelijk, maar laten iedereen in hun waarde. Het is een instelling van vertrouwen geven en iedereen de vrijheid geven zijn rol te laten vervullen. Ik voel me een onderdeel van ARTIS, ik voel dat men mij vertrouwt in mijn rol van esthetische supervisor. Ik krijg de ruimte om met voorstellen en aanpassingen te komen.”
Diederik van den Bouwhuijsen stond ARTIS bij als projectleider voor het Artisplein. Taken waren de inkoop, procesbegeleiding, het bewaken van budget en de kwaliteit. “Het is inderdaad een mooie werkgever met unieke projecten. Een park met 178 jaar historie dat in alles kwaliteit of grandeur wil uitstralen. Dan kom je vanzelf bij keramiek uit. De directie weet wat men wil. Zelfs voor de bestrating is een boekwerk met richtlijnen gemaakt. De, zeg maar eigen ARTIS-klinker, Brons, ligt vast. Een mooie gelige baksteen die in keperverband moet worden gelegd. Overal – maar niet op het Artisplein, vanwege het tapijt.”
Op het Artisplein kwam een 62 meter lange en 2 meter brede natuurstenen watertafel waarin vier spiegelende watervlakken worden afgewisseld met fonteinen, bedriegers, nevel, watervallen en cascades. Leuk voor de kleintjes. Maar laten we wel wezen, de oudere kinderen onder ons worden ook blij van de keramische bestrating, in de vorm van een oosters tapijt met nonchalant gedrapeerd tuinmeubilair. Een vrij ontwerp dat ook van lef getuigt. Van Gessel: “Het heeft zich goed gehouden.” Onzekerheden bij de totstandkoming? “Natuurlijk, maar dat kun je samen verwerken, bespreken en uitleggen.”
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.