Regionaal vervoersknooppunt
Tot zover de lofzang op het station zelf, dat maar één handicap had: het lag aan een onoverzichtelijk plein. Een plein dat een van de meest intensief gebruikte ruimtes in het noordelijk deel van de Haarlemmer binnenstad was. “Een regionaal vervoersknooppunt met verschillende vervoerstromen voor trein, bus, auto, fiets en voetganger”, zo heette het ambtelijk. Het Spoorzone Masterplan, uit 2003, beoogde de realisatie van 3.000 woningen, ruim 400.000 m2 bedrijfsruimte, 13.000 werkplekken en 60.000 m2 voorzieningen.
Ruimtelijk pleingevoel
Kwaliteit en ruimte waren de centrale begrippen van de planvorming. De uitgangspunten kregen een doorvertaling in de herinrichting van het Stationsplein, dat een echt ruimtelijk pleingevoel moest krijgen. Met meer duidelijkheid voor buspassagiers, meer ruimte voor voetgangers en een comfortabele entree voor voetgangers en fietsers naar het stadshart. “Met het project Herinrichting Stationsplein en omgeving werkt Haarlem aan een plein waar reizigers en bezoekers zich welkom voelen en hun weg kunnen vinden”, zo beloofde de gemeente. “Het wordt een knooppunt voor verkeer en vervoer dat rekening houdt met eigentijdse behoeften.”
Jansweg Nieuwe Stijl
De entree naar het prachtige stadshart van Haarlem is nu veel mooier. Robèr Vriend, gemeentelijk directievoerder: “De Jansweg was de aanvoerroute naar het Stationsplein. Met banen natuursteen zijn de vroegere tramrails op het plein nagebootst. Tussen die ‘rails’ zijn gebakken straatstenen gekomen. Een gemêleerd geheel, met meerdere kleuren en patronen. Het pleinmotief is met straatstenen doorgetrokken naar de nieuwe en verkeersluwe Jansweg. Het kwam nauw met de gewenste kleurschakering, het mocht niet te veel afwijken. We hebben de ideale steen zo precies mogelijk beschreven. Wienerberger had een assortiment dat hooguit voor een nuanceverschil zou zorgen. Het is een prachtige combinatie geworden.”