Met nieuwe bestrating meer eenheid

Met nieuwe bestrating meer eenheid | Santrijngebied, Oosterhout

Herontwikkeling | Santrijngebied, Oosterhout

Dat lokale politiek ook het managen van emoties is, bewijst het Santrijngebied in Oosterhout. Met de grootschalige verbetering van het stadshart moesten de verschillende centrumfuncties meer samenhang krijgen.

Impuls voor stedelijk wonen

In 2001 sneuvelt een ambitieus plan van architect Ashok Bhalotra. Het plan, met spectaculaire hoogbouw als poort naar het centrum, brengt een schok in de gemeenschap teweeg. In 2008 volgt het Amsterdamse bureau Rijnboutt met een realistischere visie.

Supervisor Bart van der Vossen: “Het Santrijngebied heeft het gevoel de achterkant van de basiliek te zijn en nergens bij te horen.” Van der Vossen maakt daarop een plan voor versterking van het stadshart.

In het kort: een impuls voor stedelijk wonen, vernieuwbouw van theater en bibliotheek, meer groen en een betere entree naar het centrum. Het zou toch nog tot 2012 duren voordat de gemeenteraad een klap geeft op de herontwikkeling c.q. het Rijnboutt-masterplan. In 2014 ziet het gemeentelijke Inrichtingsplan Openbare Ruimte het levenslicht.

Comfortabel en harmonieus

Miriam Kierkels, senior ontwerper openbare ruimte gemeente Oosterhout: “In het centrum is met een grootschalige vernieuwing een theater en bibliotheek gerealiseerd op de plek waar ze reeds sinds de jaren tachtig gevestigd waren. De buitenruimte is autovrij gemaakt en ingericht op verblijven. Thema van de inrichting binnen en buiten vormt de huiskamersfeer. Voorheen was het plein kil en onaangenaam, gedomineerd door de grote gebouwen rondom. Door de functionele aanpassing, de vormgeving en het materiaalgebruik is er nu sprake van een comfortabel geheel dat zich harmonieus voegt in de rest van stad.”

Rode gebakken klinkers

De fases 1 en 2 (Torenstraat/Torenplein/Basiliekplein) zijn in 2015 afgerond. De Torenstraat, met woningen, winkels, een theater/bibliotheek en op het einde de basiliek, is een belangrijke entree naar het centrum. Door de inrichting met rode gebakken klinkers in het hele straatprofiel en een doorlopende brede grijze band ontstaat het gewenste rustige, samenhangende beeld. Het voetgangersgebied nabij de basiliek wordt aangeduid door middel van een verlaagde band in de straat en een fysieke afsluiting.

  • Ontwerp/architect stedenbouwkundig: Rijnboutt, Amsterdam
  • Ontwerp/architect openbare ruimte: Gemeente Oosterhout
  • Opdrachtgever: Gemeente Oosterhout
  • Aannemer: Van der Zanden, Moergestel
  • Jaar van realisatie: 2015
  • Straatbakstenen: Wienerberger mix - Omber, Padova KK80 en Rosa WS WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten