Rivier in de stad
De herinrichting van de IJsselkade is een project in het programma Rivier in de Stad van de gemeente Zutphen. Belangrijke zaken in de herinrichting zijn, bovenop hoogwaterbescherming:
• het vergroten van de recreatieve waarde;
• het verplaatsen van parkeren;
• beeldkwaliteit door een rustiger straatbeeld;
• verkeersveiligheid;
• passende verlichting en andere elementen in de openbare ruimte;
• inpassing van waardevolle elementen (kademuren, nieuwe kiosk, waterwerk, oorlogsmonument).
De landschapsarchitecten van bureau HOSPER waren vanaf het prille begin bij het grotere Rivier in de Stad-project betrokken. Een in 2013 door Belfort, samen met de bureaus ARCX en RAAP gemaakte cultuurhistorische analyse van Zutphen en omgeving, was het kader. Ronald Bron, landschapsarchitect bij HOSPER: “Voor een ontwerper is het fijn om duidelijk te hebben welke cultuurhistorische onderdelen waardevol zijn en ook te weten waar de speelruimte zit voor verandering. Het op deze manier vroegtijdig en gedegen analyseren van de cultuurhistorie heeft het ontwerp goed geholpen.”
Aldus werden bestaande en nieuwe kwaliteiten met elkaar en met de cultuurhistorische waarden van de binnenstad verbonden. In het ontwerp is meegenomen dat Zutphen aan het eind van de middeleeuwen en in de eeuwen daarna haar vesting in en aan de IJssel uitbouwde. Bron: “Het was nodig te kijken waar we ruimte konden maken voor de rivier, want de IJssel is bij Zutphen een flessenhals. We hebben een locatie gekozen die ook de cultuurhistorie versterkt. Een deel van een rechte kadewand uit de jaren ‘60 kon verdwijnen. Deze kadecontour wordt nu in fase 2 hoekig gemaakt, waarmee we verwijzen naar de puntstructuur van de oude bastions van de vestingstad. Op de kades zelf hebben we veel met gras gedaan. Er stonden al bomen en een deel van de oude bestrating maakte plaats voor grote grasstroken. Die refereren aan de grasbedekking van oude vestingwerken en functioneren als graspodia voor de bezoekers.”