Architect Willem Leliman zal posthuum zeer tevreden zijn met de renovatie van zijn Tugelablokken. De architect van nu, M3H, noemt het “een zorgvuldige stadsreparatie”.
Architect Willem Leliman zal posthuum zeer tevreden zijn met de renovatie van zijn Tugelablokken. De architect van nu, M3H, noemt het “een zorgvuldige stadsreparatie”.
Architect Willem Leliman (1878-1921) was vanaf 1919 lid van de Rijkscommissie voor de Monumentenzorg. Leliman tekende voor onder meer de iconische ANWB-paddenstoelen én de blokken aan de Tugelaweg in Amsterdam-Oost. Leliman zal postuum zeer tevreden zijn met de renovatie van zijn Tugelablokken. De architect van nu, M3H, noemt het “een zorgvuldige stadsreparatie”.
Het Leliman-ensemble dateert uit 1915. Ze maken deel uit van het in 1903 ontworpen stedenbouwkundige plan van Berlage voor de Transvaalbuurt. De blokken markeren de overgang van pandsgewijze ontwikkeling van de 19e en vroeg 20e eeuw naar de bouwbloksgewijze ontwikkeling van de periode daarna. Na honderd jaar waren de woningen dringend aan vernieuwing toe. Regisseurs van het ‘open planproces’ waren corporatie Ymere, het stadsdeel en de bewoners. In 2015 zijn twee nieuwbouwblokken opgeleverd. Twee blokken worden gerenoveerd. Het stadsdeel richtte de openbare ruimte opnieuw in.
Op het moment van schrijven, zomer 2017, werkt Patina Dakbedekkingen uit Beverwijk aan de dakrenovatie van 41 woningen, een kwart van het totale blok aan de Tugelaweg. De integrale vernieuwing gebeurt met aandacht voor de historie en hoge kwaliteit. Op de daken lagen keramische dakpannen en die komen nu terug. Patina koos voor de nieuwe OVH Vario. “Vanwege de treffende gelijkenis met het oude dakpanmodel. En omdat de variabele Vario makkelijk dekt”, stelt de Patina-zegsman. De authentieke OVH Vario kan elke bestaande OVH vervangen. Het maakt de dakpan zonder slijpen uitermate geschikt voor iedere renovatieklus. Patina pakt ook de goten aan. De ‘nieuwe oude’ daken worden verder van binnenuit geïsoleerd.
We hebben het hier primair over daken, maar ook de nieuwe c.q. vernieuwde gevels zijn meesterlijk mooi. Zeg maar een eigentijdse vertaling van de oorspronkelijke gevels van Leliman. Let op het vlechtwerk van metselverbanden. Atelier NL ontwierp een in het metselwerk geïntegreerde kunsttoepassing van in kleur geglazuurde bakstenen, gebaseerd op de oorspronkelijke tegeltableaus van de bestaande gebouwen. Terugspringend metselwerk verbijzondert de ruim opgezette entreepartijen en hoeken van het gebouw. Veel aandacht en zorg is besteed aan de detaillering en materialisatie van deuren en brievenbussen. Daar waar je het gebouw benadert en aanraakt, is de detaillering het rijkste.
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.