Een zorgeloos zonne-energiesysteem begint met een goed ontwerp

Een zorgeloos zonne-energiesysteem begint met een goed ontwerp

Ontwerp van een BIPV zonnepanelen systeem

Wie een zonne-energiesysteem gaat installeren, moet zich realiseren dat er een degelijke voorbereiding nodig is om tot een zorgeloos systeem te komen. Niet meteen het dak op dus, maar eerst de nodige tijd investeren in een goed ontwerp is het devies! De gevolgen van een verkeerd ontworpen systeem, kunnen namelijk ingrijpend zijn.

Voor de meeste installateurs is het plaatsen en aansluiten van traditionele zonnepanelen – en alles wat daarbij komt kijken – gesneden koek. Maar de installatie van een Building Integrated PhotoVoltaic-systeem, kortweg BIPV, is een wat ander verhaal. Deze gebouw-geïntegreerde zonnepanelen, zoals de Wevolt X-Tiles en Wevolt X-Roof zonnepanelen, vragen om wat meer voorbereiding. Door tijd te investeren in een goed ontwerp en in de juiste stappen, realiseer je een efficiënt BIPV-systeem dat zich onderscheidt door betrouwbaarheid, veiligheid, rendement en duurzaamheid.

Specifiek opgeleide ontwerpers

De keuze voor een BIPV-systeem wordt doorgaans ingegeven door de wens om energie te besparen in combinatie met een esthetische uitstraling. Die uitstraling kan karakteristiek zijn als je kiest voor Wevolt Zonnedakpannen of juist modern of strak met Wevolt X-Tiles en Wevolt X-Roof zonnepanelen. Het ontwerp van het zonne-energiesysteem wordt doorgaans verzorgd door de werkvoorbereiders en/of technisch specialisten van de installateur. In ieder geval professionals die specifiek hiervoor opgeleid zijn. Verder zijn ook de klant, accountmanager, aannemer, leverancier en netbeheerder betrokken bij het traject.

Stap voor stap

Het ontwerpproces van een BIPV-systeem is gebaseerd op het programma van eisen en de geldende normen, zoals de NEN 1010 en de nieuwe bouwkundige NEN 7250. De werkwijze die professionele ontwerpers van zonne-energiesystemen hierbij meestal volgen, bestaat uit de volgende stappen:

1. Bepalen type en hoeveelheid zonnepanelen, afhankelijk van de energie- en vermogensbehoefte. Daarnaast moet je in deze stap rekening houden met onderstaande punten:
    a. Beschikbaar dakoppervlak, hellingshoek en oriëntatie
    b. Belastbaarheid van het dak en bouwkundige randvoorwaarden
    c. Type omvormer, micro-omvormer, stringomvormer, gecombineerde omvormer, hybride omvormer, maximale aantallen in een string en 1 of 2 ingangen (mpp trackers)
    d. Maximaal toelaatbare stroom of aansluitwaarde. Denk ook aan het geschikt maken van de meterkast, ook voor de interactie tussen de aangesloten apparaten en         componenten.


2. Ondersteunende constructie en materialen op bouwkundige randvoorwaarden toetsen
3. Omvormer selecteren, juiste spanningsvenster, datalogging etc. met vlamboogdetectie en -herkenning
4. Ontwerpen van het DC-kabelnet
5. Ontwerpen van het AC-kabelnet
6. Aarding van metalen constructie van installatie

Voldoende ventilatie

Naast bovenstaande stappen is het bij een BIPV-systeem met name belangrijk om goed rekening te houden met de bouwkundige aspecten. Zo is het essentieel om voldoende ruimte te houden achter de panelen, zodat er ventilatie is. Hiermee voorkom je dat er te veel warmte ontstaat onder het dak. Te veel warmteontwikkeling is niet alleen nadelig voor de energieopbrengst van de zonnepanelen, het verhoogt ook het risico op brand.

Kortom, het ontwerpen van een veilig, betrouwbaar, goed renderend en duurzaam BIPV-systeem, is werk voor specialisten. Gecertificeerde installatiepartners kennen alle ins- en outs voor het ontwerpen en veilig installeren van een BIPV-systemen. Zij helpen je daar graag bij.

Woningen met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Vragen over de technische verwerking?

Alle specificaties, verwerkingsadviezen en overige ins & outs vind je op de productpagina's. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag met je project!