Klei als hernieuwbare grondstof

Photography of hands holding clay

Nederlandse rivierklei opgenomen in CB’23 Leidraad Circulair Ontwerpen

Om ons grondstoffengebruik terug te dringen, stelt de Nederlandse overheid vergaande circulaire richtlijnen. Voor de bouwsector betekent dit hoogwaardiger hergebruik van producten en materialen, en een andere visie op het bouwproces. De inzet van hernieuwbare grondstoffen is hierbij een essentieel onderdeel. Het goede nieuws is dat het Platform CB’23 in haar Leidraad Circulair Ontwerpen klei uit de Nederlandse rivierdelta vermeldt als hernieuwbare grondstof. 

Kleiwinning in het Munnikenland door Wienerberger
Nieuwe natuur door kleiwinning Munnikenland

Hernieuwbare grondstof

CB’23 is een door de overheid samen met de bouwsector opgericht platform voor het koppelen van kennis en het vastleggen van standaarden. Met als doel vóór 2023 tot nationale, sector-brede afspraken te komen die de transitie naar een 100% circulaire bouw in 2050 mogelijk maken. Wienerberger draagt hier graag aan bij, onder meer met de doorrekening van twee ClickBrick-woonblokken.

Inmiddels is ook Nederlandse rivierklei, de belangrijkste grondstof van onze keramische materialen, opgenomen in de Leidraad Circulair Ontwerpen als hernieuwbare grondstof. Naast Nederlandse rivierklei zijn ook bomen in bossen, grassen in grasland en vruchtbare grond aangemerkt als hernieuwbare grondstof. Ook KOMO-BRL 7010 betreffende hernieuwbare, dan wel recycled content in bouwproducten, is hierop aangepast.

Lokale winning

Voor Wienerberger is al heel lang duidelijk dat de Nederlandse rivierklei een waardevolle grondstof is, die bovendien lokaal wordt gewonnen. Ook dat is belangrijk, want de Leidraad schrijft voor dat “er moet worden gestreefd naar het gebruik van hernieuwbare grondstoffen uit de directe omgeving die in balans zijn met de lokale ecologie.” De productielocaties van Wienerberger in Nederland zijn dan ook vrijwel allemaal gelegen aan of vlak bij de grote rivieren, waar de klei lokaal wordt gewonnen. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat er weinig transportkilometers nodig zijn om de klei bij de productielocaties te krijgen en dat beperkt de CO2-emissie.

Nieuwe natuur

Naast de genoemde voordelen gaat de lokale kleiwinning in Nederland hand in hand met het creëren van nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Zo werden sinds 1992 duizenden hectares aan nieuwe natuur gecreëerd en overgedragen aan terreinbeherende instanties. Het ontstaan van de nieuwe natuur draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit.

Duurzame grondstofwinning

Duurzame grondstofwinning begint voor Wienerberger bij Nederlandse rivierklei als basis voor onze keramische materialen. Nederlandse rivierklei is een zichzelf vernieuwende grondstof. Lees meer over ons verantwoorde gebruik van Nederlandse rivierklei.

Duurzaam produceren

Door continu en fors te investeren in kennis en innovatie, doet Wienerberger er alles aan om zo duurzaam en energiebewust mogelijk te produceren. Dat uit zich op verschillende vlakken. Denk aan gebruik van meer hernieuwbare grondstoffen, minder energie en minder afval.