Duurzaam en circulair bouwen betekent anders en verder kijken
Bouwen was eeuwenlang vooral een kwestie van ontwerpen en uitvoeren. Als de gebouwde omgeving klaar was, werd het in gebruik genomen tot het weer gesloopt werd. Duurzaam en circulair bouwen vraagt echter om een andere, meerdimensionale visie. Door vooraf goed na te denken over het toekomstig gebruik en de materiaalkeuze hierop af te stemmen, is er veel winst te behalen. In termen van duurzaamheid, circulariteit én kosten.
Ontwerpen vanuit een duurzame, circulaire gedachte
Duurzaam, circulair ontwerpen en bouwen betekent vooraf goed nadenken over het toekomstig gebruik van een gebouw en de openbare ruimte. Steeds vaker wordt hierbij gebruik gemaakt van het 6s-lagenmodel van Steward Brand. Dit model ziet een gebouw niet als een statisch object, maar als een dynamisch geheel aan subsystemen. De levensduur van deze lagen varieert en de gebruikte producten en materialen varieert van oneindig (Site) tot ca. 1 - 10 jaar (Stuff).
Adaptief vermogen van de gebouwde omgeving
Wienerberger is actief in oplossingen voor de Site (omliggende bestrating), Skin (gebouwschil) en Structure (binnenmuren). We zetten in op het verhogen van de kwaliteit van onze materialen en daarmee op het verlengen van de levensduur van gebouwen en hun omgeving. Daarbij houden we rekening met de mogelijkheden om gedurende de gebruiksfase eenvoudig aanpassingen te realiseren. Bovendien moeten gebruikte materialen na de exploitatiefase zoveel mogelijk opnieuw inzetbaar zijn.
Energieprestatie - BENG
Alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet vanaf 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze eisen zijn gebaseerd op het Energieakkoord voor duurzame groei en de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Met onze oplossingen voor daken en (spouw)muren is het behalen van hoge energieprestaties conform BENG-eisen zeer goed mogelijk.
Duurzaamheid en circulariteit
Lees meer over onze duurzame en circulaire processen