Solarpark Azewijn wekt groene stroom op voor Wienerberger
De fabriek in Azewijn krijgt een groot deel van haar energie van Solarpark Azewijn Montferland. Dit nieuwe grootschalige solarpark op een afgedekte vuilstortplaats in de gemeente Montferland wekt 3,5 miljoen kWh groene stroom op, er volgt nog een uitbreiding van 0,9 miljoen kWh. Het park met straks ruim 17.000 PV panelen levert uniek aan de fabriek in Azewijn, die hiermee weer een nieuwe stap zet de milieuprestatie van haar producten verder te verbeteren.
Het nieuwe Solarpark Azewijn Montferland, onderdeel van Pfixx Solar groep, gaat met 17.273 PV panelen voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de naastgelegen fabriek. Het park wordt gerealiseerd op een afgedekte vuilstortplaats en levert aan de fabriek via een directe elektriciteitskabel naar haar transformatorgebouw. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van het publieke elektriciteitsnetwerk. Bij normaal gebruik zullen we 84% van de opgewekte groene stroom benutten, de overige 16% wordt op het net geleverd voor circa 1.500 huishoudens. In totaal wordt 4.750.000 kWh opgewekt, dit komt overeen met jaarlijks ruim 2 miljoen kg minder CO2-uitstoot.
Inzet op groene energie
We hebben de intentie de milieuprestatie van onze producten verder te verbeteren, door productontwikkeling én door energieverbruik verder terug te dringen. In ruim 10 jaar tijd is het totaal gebruik van gas en elektriciteit ruim 13% gedaald, gemeten per ton product. Daarnaast zetten we in op groene energie; eerst op groene stroom. Het project Tegelen leverde in 2018 1,3 miljoen kWh groene stroom via ruim 4,5 duizend PV panelen op eigen dak. Het park naast de fabriek in Azewijn is het tweede grote project.
Lees meer artikelen over duurzaamheid
Samen bouwen aan duurzaamheid & circulariteit
Wienerberger heeft een lange historie in duurzaam ondernemen én grote ambities om te bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst.
De voordelen van keramiek
Keramiek leeft: niet alleen in onze harten, maar in de harten van heel Nederland. Op pittoreske dorpspleintjes en in gevels van de grachtengordel.
De productie van keramiek
De belangrijkste grondstof voor onze keramische producten is Nederlandse uiterwaardenklei, een zichzelf vernieuwende grondstof. Door de mens wordt minder klei verbruikt dan er door de rivieren wordt afgezet.