Verkoelendak Nederland behoort tot de top vijf van Nederlandse dakdekkers. Verkoelen is sinds mensenheugenis verbonden met dakbedekkingen: eigenaar Jos Verkoelen is de vijfde generatie actief in het dakvak.
Een dakdekker vertelt:

Verkoelendak Nederland behoort tot de top vijf van Nederlandse dakdekkers. Verkoelen is sinds mensenheugenis verbonden met dakbedekkingen: eigenaar Jos Verkoelen is de vijfde generatie actief in het dakvak.
Het woord ‘dakvak’ gebruiken we hier niet voor niets. Het ís een vak. Jos Verkoelen leerde veel van zijn vader, volgde de vakopleiding tot dakdekker, deed ervaring op als koperslager en leidekker en werkte een jaar in Duitsland met koper en zink. Sinds 2000 is hij de baas van Verkoelen Beegden, naar de vestigingslocatie bij Roermond genoemd. In 2005 doopt Jos het bedrijf om in Verkoelendak Nederland. Mede ingegeven door het feit dat de klanten ook van verder komen dan Limburg.
Anno 2017 staan op de referentielijst de Designer Outlet in Roermond (50 nieuwe daken, circa 11.500 m2) en de renovatie van de prestigieuze Internationale School in Eindhoven (3.000 m2pannendaken en 3.500 m2 bitumineus). Maar ook een ‘gewoon’ vrijstaand woonhuis in Horn. De belofte van Verkoelendak luidt “een duurzame partner in renoveren en transformeren”. Jos Verkoelen: “Een totaalconcept, we doen alle mogelijke vormen van dakbedekking en gevelbekleding, isolatie, na-isolatie en zonnedaken.”
Wat geen holle frase is, want onder de Verkoelen-vlag opereren ook Green Power (isolatie en zonnepanelen) en Inderhees (kozijnen en zonwering). Opdrachtgevers hebben zo één adres en aanspreekpunt voor een breed scala van oude en nieuwe technieken. Verkoelen: “Onze professie is totale dakzorg. Een brede dienstverlening in duurzame dakbedekkingen en gevelbekleding. Van het voortraject tot de uitvoering en verder.”
De kennis van keramiek en zonnepanelen resulteerde in 2016 tot een interessante vraag aan bouwpartner Wienerberger, dat op dat moment juist bezig was met de ontwikkeling van een Koramic VHV ventilatiepan. De oude pan had een welving met vijf uitsparingen en een, volgens de markt, lelijke hobbel. Die hobbel werd vervangen door een horizontale sleuf die vanaf de straat niet te zien is. Met voor de sleuf een rooster tegen ongedierte. Verkoelen vond het allemaal prachtig, maar daagde Wienerberger uit om en passant óók na te denken over een ventilatiepan met een bevestiging voor zonnepanelen.
Kort door de bocht: Verkoelen vroeg of het mogelijk zou zijn de sleuf van de ventilatiepan zo te maken, dat de beugel van een zonnepaneel er precies in zou klemmen. Dat bleek te kunnen en de rest is geschiedenis. Deze oplossing - een subtiele opening voor ventilatie die ook kan dienen voor de montage van bevestigingsbeugels voor zonnepanelen – krijgt een doorvertaling naar andere Koramic dakpanmodellen, zoals de OVH Klassiek en OVH Vario. De meest recente aanpassing was bij de Tuile du Nord 44 en meerdere zullen volgen.
Verkoelen, over het waarom van zijn vraag: “De zonnepanelenmarkt is een groeimarkt, maar ik ben kritisch op details en waterdichting bij de montage. Een lekkage door een gebroken pan onder de panelen kan grote gevolgen hebben. Vervanging van kapotte pannen onder een zonnepaneel is kostbaar. Met deze ventilatiepan zijn die problemen verleden tijd. Als ik architect was, zou ik Wienerberger-dakpannen adviseren. Omdat je dan, met de nieuwe ventilatiepan, later altijd kunt opschalen naar zonnepanelen.”